Lemons Historia

Hösten 1993 öppnade vi portarna till Lemon på Scheelegatan här på Kungsholmen. 

Hösten 1993 öppnade vi portarna till Lemon på Scheelegatan här på Kungsholmen. Att vi idag finns kvar i samma lokal med samma namn är på gränsen till unikt i dagens krogklimat. Klart är att Lemon Bar har förändrats med tiden som gått och vårt signum är att vi har alltid haft en otroligt skön och familjär stämning ända sedan den dagen vi öppnade.

Lemon Bar öppnade den 20 september 1993. Lokalen som idag innefattar Lemon tillhörde tidigare, den på 80-talet framgångsrika restaurangen L’escargot. Här hade man en förstklassig delikatessbutik, helt unik i sitt slag i Stockholm på den tiden. I samband med att börsen gjorde en störtdykning 1992 ändrades förutsättningarna över en natt för att driva en framgångsrik stjärnkrog i Stockholm. L’escargot gick samma öde till mötes som en stor del av aktierna på börsen. Nya ägare trädde in i bilden och krogen gjordes lite mer folklig. Namnet Lemon Bar kom till på Midsommarafton 1993 på en färjetur mellan Vaxholm och Tynningö och är hämtat från ett av spåren på U2’s skiva ‘Zooropa’.

Tiden kring öppnandet av Lemon Bar skulle visa sig att bli ett enormt uppsving för kvarteren kring Rådhuset på Kungsholmen. Redan populära Mamas & Tapas fanns i grannskapet och tillsammans med krogar som Salt och Tempel Bar attraherade Kungsholmen för första gången på många år nya unga krogbesökare från hela stan. Det skrevs om Kungsholmen i populärpress och på nöjessidor som ett fenomen liknande det som hade hänt på Bondegatan på Södermalm bara några år tidigare.

Även om krogarna på Kungsholmen stängde redan klockan ett så får man inte glömma att krogklimatet i Stockholm var mycket annorlunda på denna tid jämfört med idag. Fenomenet Stureplan hade inte uppfunnits och man får inte glömma att gemene man inte hade mobiltelefon förrän i slutet på 90-talet.

Lemon Bar hade fullsatt i stort sett varje kväll i veckan de två första åren och den populära lilla matsalsdelen kunde en vanlig tisdag ha upp till tre sittningar medans baren fortfarande gick för högtryck.

Lemon Bar blev snabbt ett av Stockholms populäraste tillhåll, både för våra grannar på Kungsholmen och för många Stockholmare. Efter så många år har vi fortfarande den gamla ”laid back” känslan som har gjort oss till en av Kungsholmens härligaste ställen. Kom förbi på en vardag som helg och dansa klackarna i taket.